Adayların yönlendirdiği piyasalar, en yetenekli adayların çekilmesi bakımından pek çok sektör genelinde zorluklar yaratmıştır. Siz mülakat yapmadan önce, aradığınız niteliklerde adayları cezbetmeniz gereklidir ve bu, işletmelerin marka itibarlarını iyileştirmeleri bakımından daha da önemli olmaya başlamaktadır.

 

Bu makalede aday kıtlığı yaşanan bir piyasada en yetenekli adayları işe almaya çalışırken mühendislik ve üretim sektörünün karşılaştığı zorluklar ele alınmaktadır.

 

İşe alım konusunda gelişmeler

İşletmelerin yedekleme planlamasına odaklanma yönünde değişiklikler yapmaları ve yeni işe aldıkları kişilerden “geleceğin liderlerini”oluşturmalarıyla yeni işe alınanlara ilişkin şartlar sektörde son yıllarda uyarlanmıştır. Doğum oranının yüksek olduğu dönemde doğan kuşağın emeklilik yaşına yaklaşmasıyla uygun yeteneklerin bulunması ve çekimi zorlaşmıştır. Bu sorunlarla baş etmek için, işletmeler teknik uygunluğa odaklanmak yerine, kültürel uygunluğa ve potansiyel çalışanları nasıl geliştirebileceklerine daha fazla önem vermektedir. Bu, mülakat sürecinin bir parçası olarak kişilik testinin artan kullanımıyla daha iyi ortaya konabilir.

 

Dolayısıyla, “ideal aday”beklentileri de değişmiştir. Bir adayın gelişme potansiyeline daha fazla odaklanarak, işletmeler profesyonelleri kendi ideal aday kalıplarına sokabileceklerini düşünürler.

 

Zorluklar

Mühendislik ve üretim sektörlerinde manzaranın sürekli değişmesi nedeniyle, en yeteneklileri işe alırken neden bazı zorluklar olabileceğini anlamak kolaydır. Bazı pozisyonlarda işe alım diğerlerine kıyasla daha zordur ve işletmeler bu pozisyonlar için işe alım yapmadan önce bunu göz önünde bulundurmalıdır. 

 

Tasarım ve bakım gibi teknik mühendislik rolleri için işe alım gitgide daha zor hale gelmiştir. Son yirmi yılda, stajyerlik ve eğitim programlarının olmaması aday havuzunda bir azalmaya neden olmuştur. Bu nedenle, işletmeler beceri setleri için gerekenden fala ücret ödemekte veya gelecekte adayları geliştirmek için kültürel uygunluğa odaklanmaktadır.

 

Cinsiyet eşitliği konusundaki hareketlerin gündemde ilk sıralarda olması ve oldu olacak denilen Brexit’in ciddi belirsizlik yaratmasıyla, Birleşik Krallık’ta şu anda çok sayıda değişiklik meydana gelmektedir. Piyasadaki belirsizlik hem işletmeleri hem de adayları aynı şekilde etkilemektedir. Üreticiler işe almak için tereddüt ederken, adaylar bir ekibin yeni üyesi olma konusunda tereddüt yaşamaktadır.

 

Kuruluşlar rolün temel niteliklerine sahip, işletme içerisinde hem rolü hem de kendisini daha da geliştirebilecek bir profesyoneli işe almanın değerini anlamaya başlamıştır.

 

Mühendislik ve üretim kuruluşlarında yetenek açığının kapatılması

Kuruluşlar, yetenek açığını kapatmak için çalışanlarına yatırım yapmaya başlamıştır. Bu, işletmelerin en iyi adayları henüz becerilerini geliştirme aşamasındayken çekmek için stajlara ve üniversitelerle ortaklıklara daha fazla yatırım yaptıkları anlamına gelmektedir. İşletmeler, özellikle en fazla yetenek açığı olan alanlarda, uzun ve kısa vadeli hedefleri dengelemenin önemini anlamaya başlamıştır.

 

Y kuşağı yeteneklerine hitap etmek

Kuruluşlar üniversiteden mezun olacak kuşakları hedeflemek istedikleri için, en iyisini çekme konusunda ciddi oldukları takdirde iş modellerini uyarlamaları gerekecektir. Çoğu Y kuşağı çalışanın kendilerinden önceki kuşağa göre işyerinden farklı talepleri vardır. Ücret doğru olmalı, ev iş arası gidiş geliş çok uzun sürmemeli ve çalışma ortamı harika olmalıdır. İyi bir iş-yaşam dengesi, mükemmel olanaklar ve işletme içerisinde ilerleme fırsatlarının artan önemini belirtmeye gerek dahi yoktur. 

 

İş modelinizi ve Y kuşağı çalışanları için ne kadar cazip olduğunuzu mutlaka değerlendirin.  Y kuşağı çalışanlar ülkemizin gelecekteki liderleridir ve dolayısıyla işletmelerin zamana ayak uydurması hayati önem taşımaktadır, çünkü ekiplerindeki açığın asgari olmasını ve elde tutma oranlarının artmamasını bu sağlayacaktır.

 

Sektörünüzde en yetenekli çalışanları işe almak istediğiniz takdirde, Uzman işe alım danışmanlarımızdan biriyle bugün irtibata geçin. 

 

 

 

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.