Ekonomik belirsizlik dönemlerinde, zihinsel sorunlar nedeniyle işten çıkarılma korkusu,  sorunun büyümesini tetikliyor

Zihinsel sağlığın molalara ihtiyacı var

Günümüzün zorlu koşullarında iş yerinde ve özel hayatta pek çok insan zihinsel sağlık sorunlarıyla savaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yürüttüğü araştırmalara göre, Avrupa’da 15 kişiden 4 ünde ve her 6 işçiden birinde zihinsel sağlık sorunu gözlemleniyor. Bu durumun işverenlere 100 milyar dolarlık dolaylı bir maliyeti olduğu belirtiliyor.

Depresyon, kaygı ve stres, zihinsel sağlık sorunlarının kaynakları arasında gösteriliyor. Bu tür sorunlar yaşadığının düşünmeyen insanlar bile, bazen hayatta kısa bir molaya ihtiyaç duyuyor. Genelde farkında olmasalar da birçok insan bir şekilde zihinsel sağlık sorunlarıyla baş etmek zorunda kalıyor.

Zihinsel sağlığın bozulması nezle gibi görünür değil

PageGroup uzmanları “Zihinsel sağlık sorunlarının, nezle olduğunuzda burnunuzun akması kadar görünür emareleri yoktur. Gizli doğası nedeniyle psikolojik sorunlar bazen iş yerinden uzak geçen bir izin gününün bile daha fazla stres ve kaygı içinde geçmesine neden olabilir. Gün geçtikçe büyümeye devam eden bu sorunu çözmek için işverenlerin akıl sağlığının farkında olmaları, uygun yetenekleri seçmeleri ve eğitimler vermeleri hayati önem taşıyor. Araştırmalar, depresyonu olan bireylerin % 80 inin uygun teşhis, tedavi ve izleme ile tam olarak iyileşebildiğini gösteriyor. “ diyor.

Ruh sağlığı beraberinde başka sıkıntıları da doğuyor. Zihinsel sorunlarla mücadelede iletişim eksikliği ve anlaşılmama korkusunun önemime vurgu yapan PageGroup uzmanları, patronun veya çalışma arkadaşlarının da benzer deneyimler yaşadığını düşünmenin kişiyi rahatlattığını ifade ediyor. Kişinin yalnız olmadığını ve iş yerinde ona yardımcı olabilecek insanların varlığını bilmeleri de sorunun aşılmasını kolaylaştırıyor. Öte yandan ekonomideki belirsizlik dönemlerinde, zihinsel sorunların dile getirilmesinden dolayı işten çıkarılma korkusu ise bu sorunun büyümesini tetikliyor.

Çoğu çalışan önemli olduğunu ve görev bilincini ispatlama arzusuyla uzun saatler çalışma eğiliminde olabiliyor. Bu durum beraberinde, tükenme, tükenmişlik ve depresyon gibi olumsuzlukları getiriyor. Yaşamdan en iyi şekilde yararlanarak daha güçlü ve zekâ dolu günler yaşayabilmek için çalışanların zamanı kontrol etme ve uygun şekilde yönetme özgürlüğüne sahip olmaları gerekiyor.

Yöneticiler bu duruma hazırlıklı mı?

PageGroup Yetenek Geliştirme Müdürü Lucyna Bolin, “Bu sorunun çözümünde, yöneticilerin esnek, yansıtıcı ve analitik olmaları çalışanlar açısından büyük önem taşır. Öncelikle yöneticileri bu konuda bilinçlendirmek, yönetici ve çalışanla doğru, gerçek bir çalışma ilişkisi yaratmak gerekir. Zihinsel sağlık sorunları artarken çalışanların çoğu zaman büyük ücret artışları ya da belirli iş unvanları aramadıklarını gözlemledik. Bunun yerine çalışanlar, onları dinlemek için zaman ayıran ve endişelerine ilgi gösteren yöneticiler istiyorlar. Bu durum, zihinsel refahı ve iş yerine bağlılığı arttırıyor.” diyor.

Akıl sağlığını korumanın yolları

Page Uzmanları “Toplumun zihinsel sağlık konularından haberdar olması ve kabullenmesiyle, iş yerleri olumlu bir dönüşüme geçecektir. Bu dönüşüm, daha üretken, mutlu, stres, kaygı ve depresyon düzeylerini daha iyi yönetebilen zihinsel açıdan sağlıklı bir iş gücüne katkı sağlayacaktır.” diyor.

İnsanların hayatlarını gerçekten kontrol altına alacakları bir ekonomi inşa etmeleri için çalışmalar yürüten Yeni Ekonomi Vakfı - New Economics Foundation, zihinsel refah için beş yol olduğunu belirtiyor:

1-Bağlantı kurmak

Sosyal ilişkiler refah için yaşamsal öneme sahiptir. Kısa önemsiz epostalar yerine ofis içinde yüz yüze iletişim kurmak bazen beklenmedik değişimlere yol açabilir. Sosyal bağı güçlendirmek için e-postaları kapatmak veya günlük periyotlarda kontrol etmek harika bir yöntemdir.

2-Küçük değişiklikler büyük etkiler

İş yerinde stres ve kaygıların yönetilmesine iyi bir örnek ofis içinde ya da dışında egzersiz yapmaktır. Metroyla işe giderken kalabalık rahatsız ederek güne olumsuz bir şekilde başlatmanıza neden oluyorsa erken kalkarak ve yolculuğun geri kalan kısmına yürümek faydalı olacaktır.

3- Hızınızı yakalayın ve farkında olun

Kendimize farkındalığımızı arttırmak için zaman vermek, akıl yürütmemizi, düşüncelerimizi ve diğer insanlarla etkileşim kurmamızı kolaylaştırır. Çalışırken veya öğle yemeğinde yeni bir yer bulmak için farklı bir yol düşünün ve anı tadın ve gereksiz koşturma olmadan düşünmeye zaman tanıyın.

4- Sürekli kişisel gelişim

Dikkatli olmak meslektaşlarımızla ve çevremizle bağlantımız zihinsel sağlığımız için önemlidir, ancak öğrenmeye devam etmek de faydalıdır. Zamanı öğrenmeye adamak, dünyada daha büyük bir amaç duygusu verir. Öğrenilen yeni şeyleri toplantılarda, tartışmalarda veya iş yerindeki rollere uygulamak tatmin hissini geliştirir. Yemek pişirmeyi öğrenme, yeni bir hobi edinme, bisikletinizi tamir etme veya hatta bir dil öğrenme kursu için kaydolma, herkesin beceri repertuvarına katkıda bulunabilir, ancak daha da önemlisi, refah ve başarı hissini doldurur.

5- İşverenler ve çalışanlar değişime hazır olun

Zihinsel sağlık toplumda ve iş yerinde daha söz edilir olmakla birlikte, çalışanlar, yöneticiler ve CEO'lar, bu endişeleri giderecek hükümlerin yerine getirilmesi gereğini anlamışlardır. İşçilerin stres, kaygı ve depresyonunun uyarı işaretlerini tanıyan Yetenek Geliştirme Yöneticileri gibi daha fazla pozisyon işe alınmaktadır.

PageGroup Hakkında:

İşe yerleştirme alanında profesyonel hizmette 40 yılı aşkın deneyimi ile Page Group, dünyada en iyi bilinen ve en saygın danışmanlık şirketlerinden biridir. Şirket yerel piyasa bilgisini global uzmanlığı ile birleştirerek hem işverenlere hem de adaylara özel hizmet sunmaktadır. 154 ofisi ile dünya çapında 35 ülkede yayılmış olan Page Group 5.500’den fazla kişi istihdam etmiştir. KOBİ’lerden global (blue-chip) kurumlara kadar çok çeşitli bir müşteri tabanına sahiptir. PageGroup Türkiye faaliyetlerine 2008 yılında İstanbul Ofisi ile başlamıştır ve Page Executive, Michael Page ve Page Personnel markaları ile hizmet vermektedir. www.page.com

Medya İletişim:

Jbid Erdoğan

Net İletişim

(212) 233 44 83 / 0533 306 91 68

[email protected]

PageGroup Türkiye İletişim:

Tuğçe Gülsoy

Pazarlama ve İletişim Koordinatörü

(212) 336 52 76 / 0530 153 20 72

[email protected]