Dijitalleşmenin yükselişi tüm dünyayı değiştirdi. İş yapış yöntemleri de bu değişimden nasibini aldı. İşgücü dahilindeki insanların çoğunun dijital ortama ilişkin biraz bilgisi varsa da, uzmanlar olmadan işletmelerin çoğu geride kalacaktır. Detay odaklı olan bu alanda, spesifik bilgi ve yetkinlikler, diğer tüm alanlara kıyasla görece daha önemli bir hal almaktadır.

İhtiyaç duyulan yüksek bilgi düzeyi, doğru çalışan adayını bulmayı zor bir hale getirebilmektedir. Bazı iş unvanlarının, asıl beceri setinden ziyade deneyime vurgu yaparak yanlış yönlendirmesi de durumu daha da zorlaştırmaktadır. Bu yüzden, işe alım müdürü ile işe alım uzmanının iş için gerekli nitelikler konusunda görüş birliği sağlaması gerekir. Bu noktalar, iş tanımında da olabildiğince net şekilde açıklanmalı, nitelikli çalışan adaylarını çekmelidir.

İşin detaylarını ve gerekli becerileri anlayan bir işe alım uzmanı bulun. Bu kişiler, büyük olasılıkla sektöre dair doğru bilgilere de sahip olacaktır. Bulduğunuz uzmana, doğru adayı bularak size yönlendirmesi konusunda güvenebilirsiniz. Bununla birlikte, çalışanla görüşmenize başladığınızda iş için doğru seviyede bilgileri ve uzmanlıkları olduğundan emin olmak için sormanız gereken soruları bilmeniz de oldukça önemli.

İşe alım müdürlerinin, dijital uzmanlarıyla yapacakları iş görüşmelerinde sorması gereken bazı soruları bu yazıda derledik.

Trafiği Yönlendirmek

Adaya, öncelikle trafik hakkında sorular sorun. Geçmişte hemen çıkma oranlarını düşürmeye yönelik nasıl bir strateji izlediklerini sorup,  bu girişimlerinin başarılı olup olmadığını anlatmalarını isteyin. Influencer’ları nasıl hedef aldıklarını veya tıklanma oranlarını ve sayfa görüntülemelerini nasıl artırdıklarını sorun. Videoya yaklaşımlarının nasıl olduğunu veya sitelere trafik akışını nasıl sağladıklarını öğrenin. Ayrıca, ücretli kampanyalar, satış ortaklığı ve arama motoru optimizasyonu konusundaki yeterlilikleri hakkında sorular sorun.

Dönüşüm Oranları

Çok önemli metrikler olan dönüşüm oranları hakkında sorular sormayı da es geçmeyin. Adaya, tıklanma başına maliyet kampanyalarının optimizasyonunu nasıl geliştirdiğini, ziyaretçilerin neden siteye girdiğini ve kullanıcıların karar alma süreçlerini neyin etkilediğini bulup bulamadıklarını sorun.

Yatırım Getirisi

Adaya harcamalarda herhangi bir artışın daha fazla satış sağlayıp sağlamadığını, yeni potansiyel müşterilerin kaç tanesinin satışa dönüştüğünü sorun. Bu noktada, nasıl akıllı yatırımlar yapabileceklerini bildiklerini kanıtlamaları gerekir.

Format

İş görüşmesinde sorulacakları belirlediğinize göre, artık görüşmenin formatına göz atabiliriz. Görüşmenin nasıl yapılacağı, göreve ve görev için gerekli deneyime bağlı olmalıdır. Örneğin, kıdemli dijital analiz uzmanının becerilerini tam olarak anlamak için iki görüşme ve zorlu bir test gerçekleştirmeniz gerekebilir. Bu süreç, özellikle de süresiz bir görev için işe alım yaparken kendinizden daha emin bir şekilde karar almanızı sağlayabilir.

Geçici görevlerde işe alım yaparken ise zamanlama çok önemlidir. Dolayısıyla, yüz yüze kısa bir görüşmeden önce, telefon üzerinden iletişim kurmak daha uygun olabilir. Bu süreç, bir haftadan daha kısa sürmeli, ilgi gören bir serbest çalışanı veya üst düzey bir adayı elinizden kaçırmanıza sebep olmamalıdır.

Dijital içerik ve metin yazarlığı görevlerinde ise, adayın becerileri kısaca test edilmelidir. Verilecek görev, adayların redaksiyon, gramer ve yazım becerilerini göstermesine elverişli olmalıdır. Bu testte gösterilen performans ve temel performans göstergeleri ve başarıları üzerine yapılacak bir görüşme, size adayların becerileri hakkında net bir fikir verecektir.

İş görüşmesinin ardından ise öne çıkan adayları değerlendirerek, göreve uygunluklarını karşılaştırın.

Daha fazla bilgi almak veya işe alım süreçlerinizde size nasıl yardımcı olabileceğimizi görüşmek isterseniz, hemen uzman işe alım görevlilerimizle iletişime geçin.

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet