Şirketiniz için en iyi çalışanları bulmak

Doğru kişileri işe almak şirketinizin başarısı için çok kritiktir. Mülakatları verimli şekilde gerçekleştirmek, görüşülen adayların doğru yeteneklere sahip olup olmadıklarını anlamak ve aradığınız rol için gereken görevleri başarıyla yerine getirebileceklerinden emin olmak için şarttır. Doğru sorularla adayların kişisel değerleri, motivasyon kaynakları ve tavırları hakkında da faydalı bilgilere sahip olmanız mümkündür.

Bir sonraki iş görüşmesinde verimli bir mülakat yaptığınızdan emin olmak için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alın.

Mülakat için hazırlanırken

Anlamlı bir mülakat gerçekleştirmek için hazırlık yapmak şarttır. Pozisyon için başvuran adayın CV’sini dikkatle gözden geçirirken kişisel değerler ve profesyonel yetenekler hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz sorular yaratmayı düşünün ve notlar alın. Şirketin ve pozisyonun adaya sunabileceği avantajları nasıl ön plana çıkaracağınızı önceden düşünmek de faydalı olacaktır. Mülakatın gerçekleşeceği yerin rahat ve dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak bir ortam olmasını sağlayın. Sizinle birlikte mülakata girecek çalışma arkadaşlarınız varsa, adayın CV’sini ve üzerinde durmayı planladığınız soruları onlara da iletin.

Mülakat sorularını oluşturmak

Mülakat sırasında farklı senaryolardaki davranışlar hakkında sorular hazırlamak, başvuru yapan adayın pozisyon için uygun yetenek ve kişisel özelliklere sahip olup olmadığını ölçmek bakımından etkilidir. Bu teknik, geçmişteki tepki ve davranışların gelecekteki performansın belirleyicisi olacağı varsayımına dayanır. Aradığınız pozisyon için görev tanımına bağlı olarak bu rol için gereken temel bilgi, karakter, davranış ve becerileri gözden geçirin. Sonrasında, adaya geçmişte bu rol için gereken niteliklere uygun davranıp davranmadığını anlamak adına soracağınız soruların bir listesini oluşturun.

Mülakat esnasında

Mülakata kendinizi ve sizden başka katılacak biri varsa onları tanıtarak başlayın. Görüşmenin formatı hakkında bilgi verdikten sonra kısaca şirketin genel görünümü (finansal durum, büyüme planları ve şirket kültürü gibi) hakkında bilgi verin. Açık olan pozisyon hakkında ilgi çekici bir rol tanımı, gelecekte ortaya çıkabilecek projeler ve kariyer gelişim fırsatları hakkında da bilgilendirme yapmayı ihmal etmeyin.

Mülakatı gerçekleştirirken cevapları dikkatlice dinleyin ve notlar alın. Sorulara kaçamak cevaplar almanız durumunda, istediğiniz bilgiyi almak adına ekstra sorular yaratın. Başvuran adayın kişisel tarzına, davranış biçimine ve sahip olduğu değerlere dikkat ederek de adayın pozisyona uygunluğu hakkında büyük ölçüde fikir edinebilirsiniz.

Mülakatı sonlandırırken

Mülakatı sonlandırırken adaya önerilen rol veya şirketle ilgili herhangi bir sorusu olup olmadığını sorun. Bu adayın mülakat süresince konuştuklarınızı dikkatlice dinlediğinden ve değerlendirdiğinden emin olmak adına da faydalıdır. Adaya vakti ve ilgisi için teşekkür ederken, kararınızla ilgili ne zaman dönüş yapabileceğinizi de dile getirmeniz faydalı olacaktır. Görüşme sonlanır sonlanmaz notlarınızın bir özetini çıkarmanız işleri kolaylaştıracaktır. Böylece adayın kişiliği, yetenekleri ve becerileri hakkındaki ilk izleniminiz tazeyken değerlendirmenizin çoğunu tamamlamış olacaksınız. Bu notlar diğer adaylarla karşılaştırma yapmanız gerektiğinde de çok faydalı olacaktır.

Şirketiniz için en doğru çalışanı bulmanıza yardımcı olalım

Michael Page ile çalışmak için 11 Neden

 

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet