Türkiye’de çalışanlar Avrupa’daki en uzun işe gidiş geliş

PageGroup’un Avrupa’da çalışanların işe gidiş geliş alışkanlıklarını ve yolun verimlilikte, çalışanı elde tutmada ve iş-yaşam dengesinde ne kadar önemli olduğunu araştırmak için yaptığı araştırmada, 12 binin üzerinde çalışana günlük işe gidiş gelişleri hakkında detaylı sorular soruldu. Sonuçlarda Türkiye’nin yoldaki stres seviyesi oldukça yüksek çıktı; Türkiye’de çalışanlar işe gidip gelirken Avrupa’nın en yüksek ikinci stres seviyesine sahipler. Aşağıda 724 katılımcının sonuçlarına dayanan Türkiye’ye özel verileri bulabilirsiniz. Türk profesyoneller için işe gidiş yolu nasıl bir süreç, yolda geçen zamanları günlerinin kalanını etkiliyor mu, esnek çalışma modelleri ve daha fazlası hakkında bilgi için okumaya devam edin.

Uyandığımızda nasıl hissediyoruz?

Araştırmanın sonucuna göre Türk profesyonellerin %34’ü uyandıklarında gergin hissediyor. %33’ü uyanma zamanlarının iş rotaları tarafından belirlendiğini belirtirken, işe gitmesi 45 dakikadan fazla süren çalışanlardan teknik arıza veya gecikme bekleyenler %45 oranına yükseliyor. Türkiye’de, özellikle İstanbul’da (katılımcılarımızın çoğu İstanbul’da ikamet ediyor) trafik ve işe gidip gelmek büyük bir sorun olarak görülüyor ve İstanbul’un yol konusunda dünyadaki en stresli şehirlerden biri olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bu nedenle de işe gidip gelmek; çalışanların günlük hayatını, stres seviyelerini ve işlerine yaklaşımını etkiliyor. Şirketler, mesai saatlerini trafik saatlerinin dışına çekmek veya uzaktan çalışma seçenekleri sunmak gibi esnek çalışma modellerine yönelerek güne daha pozitif başlamayı teşvik edip üretkenliği artırabilirler.

İşe gidiş geliş süresinin en uzun olduğu ülke Türkiye

Türkiye’deki profesyoneller Avrupa’daki en uzun işe gidiş süresine sahip. Evlerinin kapısından çıkıp ofislerinin kapısından girmeleri ortalama 48 dakika sürüyor. Bu da çalışanların ayda en az 4 iş gününü yolda geçirdiğini gösteriyor. Bu durum çalışanları nasıl etkiliyor? Uzun süren işe gidiş süresi stres seviyelerinde yükselmeye neden olur ve Türkiye’ye baktığımızda da oldukça yüksek bir stres seviyesi olduğunu görüyoruz. Çalışanların büyük çoğunluğu sabah kalktıklarında veya işe vardıklarında gergin hissediyorlar. Tabi ki çalışanlar işe gidişi kitap, gazete okuyarak veya müzik dinleyerek keyifli bir aktiviteye dönüştürebilir; ancak şirketler de aynı zamanda mesai politikalarında esnemeye giderek çalışanlarının ruh hallerini önemsediklerini gösterebilirler. Bu, şirketlerin çalışanları elde tutma oranlarını yükseltecek ve çalışanların stres seviyelerini minimize etmelerine yardımcı olacaktır.

Türkiye stres seviyelerinde üst sıralarda

%57 gibi yüksek bir oranla Türkiye, Avrupa’da toplu taşımayla ulaşımı en stresli bulan ikinci ülke. Katılımcıların %64’ü toplu taşımayı verimli buluyor; ancak kalabalıktan, sesten ve temizlikten şikayetçiler. Özel araç kullanmak daha mı mantıklı? İşe özel araçlarıyla gidenlerin sayısı toplu taşıma kullananların iki katı. Özel araçla işe gitmek Avrupa genelinde daha az stresli seçenek olarak görülüyor; ancak Avrupa ülkeleri arasında %46 ile ikinci gelerek Türkiye özel aracı da stresli bulduğunu belirtiyor. Trafik, diğer araçların kurallara uymaması ve beklenmeyen durumlar stresin nedenleri listesinde başı çekiyor. Türkiye’de profesyoneller ya daha bağımsız olmak istiyorlar, ya şirket arabasına ihtiyaçları var ya da işlerine toplu taşıma ile gidip gelerek stres seviyelerini artırıyorlar.

Türkiye’de çalışanlar işe geç kalıyor mu, kalıyorlarsa neden?

Türkiye’de çalışanlar bazen işe geç kalabiliyorlar, bu da çalışanların işe gidişlerinin zorluğunu gösteriyor. Çalışanların %54’ü ofise ulaştıklarında gergin hissettiklerini belirtiyor. Daha da detaya inmek gerekirse, gergin hissedenlerin %36’sı kadın, %34 oranla 25 ila 34 yaşındalar ve %36’sı işe giderken toplu taşıma kullanıyor. Çalışanların ev ile işi yönetmekte zorlandığı noktada esnek çalışma yöntemlerini değerlendirmek gerekiyor. Stres ve gerginlik hissi şirket içerisinde yaygınlaşmaya başlıyorsa şirketlerin de farklı alternatiflere veya evden çalışma izinlerine açık olmaları gerekiyor.

2 Katılımcıdan 1’i işe daha rahat gitmek için taşınmaya razı

Türkiye’deki çalışanlara daha iyi bir işe gidiş deneyimi için taşınıp taşınmayacaklarını sorduğumuzda %50’si evet diyor. Çalışanların uyandıklarında gergin hissetmeleri, özel arabaları veya toplu taşımayla işe giderken stres yaşamaları ve işe ulaştıklarında endişeli hissetmeleri işverenlerin harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor. Havuz arabalar, esnek çalışma şartları gibi uygulamaların yürürlüğe girmesiyle çalışanların stres seviyeleri önemli ölçüde düşürülebilir ve iş - yaşam dengesinin iyileştirilmesi için büyük bir adım atılabilir.

İşinize stres dolu bir şekilde gitmekten yoruldunuz ve yeni bir fırsat mı arıyorsunuz? Açık pozisyonlarımızı inceleyin.

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet