recruitment-q2-blog-image

Mevcut küresel kriz baş gösterdiğinde, işverenler hükümetlerin tavsiyelerine uyarak çalışanlarına evden çalışmalarını söylemek ya da bir sonraki bildirime kadar iş yerlerini kapatmak zorunda kaldılar.

Çalışanların, ofis, depo, perakende mağazaları ve diğerleri gibi geleneksel iş yerleri yerine evden çalışmaya geçmesi modern zamanlarda daha önce benzeri görülmemiş bir durumdu. 

Bu dönemde Michael Page, iş başvurusunda bulunanların şirketlerinden aldıkları desteği, işe dönme konusundaki düşüncelerini, zamanlarını nasıl geçirdiklerini ve sokağa çıkma yasağının diğer yönlerini öğrenmek için 5 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında web sitemiz üzerinden iş başvurusunda bulunanlarla bir anket yaptı.

İş başvurusunda bulunanlar kriz sırasında şirketlerinin desteğini ne ölçüde hissetti? 

Bu dönemde iletişim sıcak bir konuydu. Katılımcıların yarısından fazlası (%55) şirket yönetimlerinin değişiklikleri iletme şekli konusunda görüş bildirmemeyi tercih etmiş veya memnun olmadıklarını söylemiştir; bu da değişikliklerin ne kadar acele yapıldığı düşünüldüğünde beklenebilir bir tepkidir. 

İşverenler, bölüm yönetimi ve yeni çalışma şekline nasıl uyum sağlanacağı konusunda net yönlendirme yapmakta daha iyi performans gösterdi. İş başvurusunda bulunanların çoğu bölüm yönetimleri (%70) konusunda ve yeni çalışma şekline uyum sağlama (%75) konusunda ya görüş bildirmemiş veya memnun kalmıştır, ki bu da zor bir konu için olumlu bir sonuçtur. 

Evden çalışmanın kolaylaştırılması konusunda ise bariz çoğunluk (%88) aldıkları yardımdan memnun kalmıştır. 

Peki gelecek hakkında ne düşünüyorlar? Bu konuda başvuru sahiplerimiz çok farklı düşüncelere sahip, bu da dünyanın içinde bulunduğu durumu yansıtıyor. Başvuru sahiplerinin %31’i memnun değil, %35’i görüş bildirmemiş, %26’sı memnun, %7’si ise çok memnundur. 

Genel olarak başvuru sahiplerimizin çoğu (%56) işverenlerinin kriz boyunca kendilerini yeterince desteklediği ve ihtiyaçlarıyla ilgilendiği yanıtını vermiştir. 

İş başvurusunda bulunanlar işe geri dönüş ve iş yerleri hakkında ne düşünüyor? 

Michael Page web sitesinde işe geri dönüşün belirli yönleri hakkında ne hissettiklerini sorduğumuz iş başvurusunda bulunanların geneli işe geri dönüş konusunda çok heyecanlı değil. 

Çalışanların %55'i iş yerlerine geri dönmeyi dört gözle beklerken %18'i geri dönme konusunda daha nötr duygular içinde. Ayrıca çalışanlar işe gidiş-geliş rutinine geri dönecek olmaktan mutlu görünürken, %31'i işyerine giderken otobüs, tren, araba veya diğer ulaşım araçlarını kullanmak konusunda bir ölçüde heyecanlı olduğunu belirtti. 

Katılımcılar kişisel çalışma alanları için de olumlu duygular içindeyken, geri dönüş konusunda heyecanlı olanlar (% 67), gergin olanlardan (% 36) daha fazla. 

Katılımcıların çoğu iş arkadaşlarıyla yeniden sosyalleşmek (% 68) ve öğle yemeklerini birlikte yemek (%41) istiyor; bu sonuç iş yerlerinin olumlu sosyal yönünü ve tam zamanlı olarak evden çalışmanın işgücünün tamamına uygun olmadığını gösteriyor. 

İş başvurusunda bulunanlar sokağa çıkma yasağı döneminde zamanlarını nasıl geçirdi? 

COVID-19 krizinin ilk aşamalarında birçok çalışan ücretsiz izne çıkarıldı veya istihdamı dondurma programına alındı. Bu durum, insanların normalde çalıştıkları zamanlarda boş kaldığı, çalışmaya devam edenlerin çoğunun ise mesai saatlerinin kısaldığı veya esnek başlangıç ve bitiş saatlerine geçtiği anlamına geliyordu. 

İş başvurusunda bulunanlara yönelik anketimizin bir parçası olarak tüm katılımcılara kariyerleri hakkında düşünüp düşünmediklerini ve becerilerini geliştirmeye çalışıp çalışmadıklarını sorduk. Sonuçlara göre, Türkiye'den katılımcıların %32'si web seminerlerine, %43'ü ise mevcut becerilerini geliştirmek için bir eğitime katılmıştır. Bazıları (% 47) yeni beceriler geliştirmek için kurslar da almıştır. 

Başvuruda bulunanların %57'si özgeçmişlerini yenilemiş, %68’i kariyer planları hakkında tekrar düşünmüş, %66'sı ise daha iyi bir iş-özel yaşam dengesi kurmaya çalışmıştır. Bu rakamlar, mevcut işgücü piyasasının, mevcut durumun zorluklarını üstlenmeye hazır, yeni veya daha da iyileştirilmiş becerilere sahip adaylarla dolu olduğunu gösteriyor. 

Bugünlerde Michael Page üzerinden hangi nitelikte adaylar başvuruda bulunuyor? 

Görüştüğümüz 372 kişiden %27’si 50 yaşın üzerinde, %29’u 40-50 yaş aralığında, %26’sı 30-40 yaş aralığında, %18’i ise 30 yaşın altındadır. 

Sitemiz aracılığıyla başvuranların %31’i belirsiz süreli sözleşmeyle, %5’i ise belirli süreli sözleşmeyle çalışmakta olup %45’inin yılın 2. çeyreğinde işi yoktu. Tüm başvuranların %62'si COVID-19 krizinin gelecek 2 yıl boyunca kariyer beklentilerini ve seçeneklerini etkileyeceğini düşünüyor. 

Kriz sırasında belirsiz veya belirli süreli sözleşmesi olan başvuranlarımızdan sadece %8’i işsiz. Çoğunluğu ya uzaktan çalışıyor (%63) ya da hala ofislerine/perakende mağazalarına/depolarına ya da üretim merkezlerine (%29) gidebiliyor. 

İlginç bir şekilde başvuranların çoğunluğu (%81) COVID öncesine kıyasla farklı çalışma koşullarını kabul edeceğini bildirirken, %59’u ise kişisel önceliklere odaklanmanın da önemli olduğunu belirtmiştir. 

Koşullardaki ve kişisel önceliklerdeki bu değişim, gerginlikten (%38) ve başvuranların gelecek 6 veya 12 ay için iş güvenlikleri konusunda kaygılı olmalarından (%47) kaynaklanıyor olabilir. Bununla birlikte katılımcıların %31’i gelecek 6 ve 12 ay için bunun aksini düşünüyor, bu da halen çalışmakta olan başvuranların piyasaya ve koşulların düzeleceğine güvendiklerini gösteriyor. 

Saha çalışmamızın niteliği hakkında herhangi bir sorunuz varsa veya Michael Page'in Türkiye aday piyasası hakkındaki bilgileriyle ilgili olarak bir danışmanla görüşmek isterseniz, lütfen buraya tıklayarak iletişime geçin.

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet