candidate-pulse1-blog-image

Pandeminin istihdam, ekonomi ve bildiğimiz dünya üzerinde büyük etkileri oldu. Pek çok kişi için bir olmak üzere, insanların çoğu evden çalışmaya başladı. Otelcilik ve turizm gibi bazı sektörler kapanmaya gitti ve halen büyük oranda ‘faaliyetlerini durdurmuş’ haldeler. Bu nedenle, işe alım dünyası hem adaylar hem de potansiyel işverenler açısından önemli ölçüde yavaşladı.

Ancak işe alımlar tamamen durmadı. Ve adaylar elbette kariyerlerini, becerilerini ve geleceklerini düşünmekten vazgeçmediler. Michael Page, beceri setleri, eğitim ve gelişme ve işverenlerin 2021 yılında aradığı en önemli sosyal becerilerin neler olduğunu düşündüklerini öğrenmek için Ocak - Mart 2021 tarihleri arasında Avrupa genelinde iş başvurusunda bulunan 6100’den kişinin katıldığı bir anket yaptı.  

Anket sonuçları çıktı ve sizi epeyce şaşırtabilir. 

Adaylar becerilerine güveniyor

Öne çıkan istatistiklerden birisi son derece basit. İş başvurusunda bulunanlara bugünün piyasasında aranan becerilere sahip olup olmadıklarını sorduk ve bu kişilerin %50'si şu anda işsiz olmasına rağmen, %92'si aranan becerilere sahip olduğunu düşündüğünü belirtti. 

Peki bunun sebebi ne? Bu soruya kesin bir yanıt veremesek de iş başvurusunda bulunan bu neslin, küresel bir sağlık krizi tüm şiddetiyle devam ediyor olsun veya olmasın eğitimi ciddiye aldığını söyleyebiliriz. Pandeminin başlangıcından bu yana başvuru sahiplerinin %41'i bir online seminere, %50 gibi çok büyük kesimi ise bir eğitim kursuna katıldığını ve bunu pandemi nedeniyle değil genellikle bu tür eğitimlere katılmaları nedeniyle yaptığını belirtiyor. 

Ankete katılanların %21'i bir online seminere katıldığını ve %13'ü kriz nedeniyle eğitim aldığını belirtirken, başvuru sahiplerinin %38'i herhangi bir eğitim almamış veya hiçbir online seminere katılmamıştır. 

Hem bugün hem de yarın için becerilerinizi geliştirin ve yeni beceriler edinin

Michael Page’e iş başvurusunda bulunanların eğitimlere katılmasının ardında yatan sebepler neydi? Ankete katılanlar genel olarak, mevcut becerilerini geliştirmek (%65), rolleriyle ilgili yeni beceriler edinmek (%53) veya ileride daha iyi rollere hazırlanmak (%37) için eğitim aldığını belirtiyor. Son derece gerçekçi olan bu gerekçeler, iş başvurusunda bulunanların yalnızca %21'inin sektör değiştirmek için yeni beceriler edindiğini belirttiği dikkate alındığında, birçoğunun şu anda çalıştığı sektörden memnun olduğunu gösteriyor. 

Michael Page’e iş başvurusunda bulunanların %31'i zamanlarını uzmanlık alanlarıyla ilgisi olmayan ilginç konular hakkında bilgi edinmek, belki de yeni bir iş mülakatına girdiklerinde çok yönlü görünmek için kullandığını belirtiyor. Başvuru sahiplerinin %12'sinin işleriyle ilgili olmayan yeni beceriler edinmesi, bazı adayların mevcut iş piyasası için çok yönlü bir profil oluşturmaya çalıştığı görüşünü destekliyor. İş başvurusunda bulunanların yalnızca %15'i işleriyle ilgili sertifika veya sınavlar için yeni beceriler geliştirmiştir. 

Mevcut Becerileri Geliştirme ve Yeni Beceriler Kazandırma Kılavuzu: Ekibinizin sahip olduğu becerileri ve bunları nasıl yükselteceğinizi anlama

Geliştirilen becerileri paylaşmak ya da paylaşmamak, işte bütün mesele bu

Genel olarak adaylar bu soruya, geliştirdikleri becerileri özgeçmişleri aracılığıyla (%51) veya sosyal medyada (%30) paylaştıkları yanıtını verirken, şaşırtıcı bir şekilde başvuru sahiplerinin %26'sı ise gelişimlerini başkalarıyla paylaşmamıştır. 

İş başvurusunda bulunanların %17'si beceri gelişimlerini son işlerindeki yöneticileriyle paylaşırken, %10'u gelişimlerini İK departmanları ile paylaşmıştır. Geliştirilen becerilerin paylaşılması konusunda neden bu kadar farklı yanıtlar alınmış olabilir? Bunun sebebi, beceri eksikliklerini hangi yolla fark ettikleriyle bağlantılı olabilir ve Michael Page gibi bir işe alım danışmanlık firması, değerlendirme süreçleri aracılığıyla şirketlerin aradıkları becerilere sahip kişileri belirlemelerine yardımcı olabilir. 

Michael Page’e iş başvurusunda bulunanların %81'i, iş piyasası bağlamında kendi yaptıkları değerlendirmeler neticesinde beceri eksikliklerini tespit etmiştir. Anket katılımcılarının %39'unun iş piyasası bağlamında kendilerini değerlendirdikten sonra becerilerini geliştirdiğini belirtmesi de bu fikri desteklemektedir. 

Bu, günümüzde iş başvurusunda bulunan adayların piyasayı dikkate alarak kendilerini değerlendirme ve bir sonuca varma yetkinliğine sahip olduğunu ve başarılı olmak için gereken becerilere sahip olduklarını hissettiklerini göstermektedir. İş başvurusunda bulunanlara, son yöneticilerinin eğitim konusunda nasıl bir tutum sergilediğini sorduğumuzda, yalnızca %30'unun düzenli eğitimi tavsiye ettiği ve yalnızca %9'unun yılda bir veya iki eğitime katılmalarını şart koştuğu yanıtını aldık. 

İş başvurusunda bulunanların son yöneticilerinin %44'ünün eğitim hakkında hiç konuşmamasına, %17'sinin ise bunu bir tercih meselesi olarak görmesine rağmen, adayların öğrenmeyi ve gelişmeyi ciddiye aldığı ve bu durumu değiştirmek için rollerini değiştirmeye istekli olduğu görülüyor. 

İş başvurusunda bulunanlar nasıl, ne zaman ve nerede öğrenmek istiyor? 

İş başvurusunda bulunanlar için eğitimin kalitesi önemli bir noktadır. Adayların %44'ü eğitim verenin itibarının çok önemli, %34’ü ise oldukça önemli olduğunu belirtirken, yalnızca %18’i içeriğin eğitim verenden daha önemli olduğunu söylüyor. 

Peki, Michael Page’e iş başvurusunda bulunanlar hangi yoldan öğrenmek istiyor? Sorumuzu teknoloji becerileri, sosyal beceriler ve bilişsel beceriler şeklinde üç kısma ayırdıktan sonra adaylara eğitimin nasıl verilmesini istediklerini sorduk. 

İş başvurusunda bulunanlar, genel olarak tüm eğitimlerin uzaktan, canlı oturumlar şeklinde sunulmasını istediklerini belirtmiştir. Adayların %29'u teknolojik beceri eğitimlerinin, %26'sı sosyal beceri eğitimlerinin, %26'sı ise bilişsel beceri derslerinin uzaktan, canlı oturumlar şeklinde verilmesini istemektedir. 

Sınıf ortamı en çok tercih edilen ikinci öğrenme ve gelişim yoludur: adayların %20'si teknoloji becerileri, %25'i sosyal beceri ve %20'si ise bilişsel beceri eğitimlerinin sınıf ortamında sunulmasını istemiştir. 

İş başvurusunda bulunanların ortalama %17'si, bir öğretmen tarafından profesyonel geri bildirim verilmesini istediğini belirtmesi, iş başvurusunda bulunanlar için kişiye özel eğitimin çok önemli olduğunu ve işverenlerin adaylara istediklerini sunmasının harika bir yolu olduğunu göstermektedir. 

Adayların isteklerinin ötesinde, iş başvurusunda bulunanlar gelecekteki potansiyel işverenlerinin adaylarda hangi sosyal becerileri görmek istediğini düşünüyor? Michael Page’e iş başvurusunda bulunanların en çok belirttiği beceri çözüm bulma/problem çözme olmuş, adayların %56'sı bu beceriyi ilk sıraya yerleştirmiştir. 

Takım ruhu/takım çalışması %49 ile bunu yakından takip ederken, %46 ile iletişim becerisi üçüncü sırayı almıştır. Bu sosyal beceriler, adayların potansiyel işverenlerin ekip içinde iyi çalışan, sorunları kolayca çözebilecek ve iletişim becerisi iyi adaylar aradığını düşündüklerini vurgulamaktadır. Bugün aradığınız aday bu mu?  

Uzman danışmanlarımızdan biriyle Michael Page’in şirketiniz için doğru yeteneği bulmanıza nasıl yardımcı olabileceği hakkında konuşmak veya son anketimizin sonuçları hakkında konuşmak isterseniz, hemen iletişime geçin.

İlginizi çekebilir: Mevcut Becerileri Geliştirme ve Yeni Beceriler Kazandırma Kılavuzu: Ekibinizin sahip olduğu becerileri ve bunları nasıl yükselteceğinizi anlama

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet