female leaders in finance

Tüm şirketler bünyelerindeki Çeşitlilik ve Kapsayıcılığı artırmaktan yanadır. Ancak gerçekte birçok işletme bunu uygulamaya dökmekte sıkıntılar yaşıyor. Bu makale serisinde, bu alanda ilham veren örneklere odaklanacağız. 

Programlarına konuk olan finans uzmanlarının yalnızca yüzde 10'unun kadın olduğunu fark eden Bloomberg News, bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdi. 

Görevi görüş alınacak uzmanları ayarlamak olan çalışanlara göre, ya kadın uzman bulamıyorlardı ya da doğru finansal rollerde çalışan kadınlar yoktu. Kadın uzman bulmayı başardıkları nadir durumlarda da bu kişiler televizyona çıkmakta isteksiz davranıyordu. 

Bloomberg haber merkezinin Bloomberg New Voices (Yeni Sesler) programı olarak adlandırılan yeni çözümü, hem etkili hem de basitti. Bankacılık ve finans hizmetleri sektöründeki üst düzey kadın yöneticiler, Bloomberg’e ve diğer medya kuruluşlarına röportaj vermeye hazır olmalarını sağlamak için tamamen ücretsiz 4 saatlik birebir medya eğitimine başvurmaya teşvik edildi. Kadınlar bu eğitim programına kendileri başvurabilir, aday gösterilebilir veya başka birini aday gösterebilir.

Finans Sektöründe Yeni Sesler

New Voices programının yarattığı sonuçlar herkesin beklentilerinin ötesindeydi. Bir yıldan kısa bir süre içinde, Bloomberg'ün kadın finans uzmanı veritabanı sadece 500 iken 5.000'in üzerine çıktı. 

Bloomberg News'ün veri tabanındaki kadın uzman eksikliği, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hemen hemen tüm şirketlerin karşılaştığı zorluklardan sadece biri. Teoride tüm şirketler üst düzey yönetici seviyesinde daha fazla çeşitlilikten yana olduklarını belirtiyorlar. Uygulamada ise yönetim kurulları hala erkeklerin hakimiyetinde. 

Yönetim danışmanlığı firması Oliver Wyman tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, finansal hizmetler sektöründeki CEO'ların sadece yüzde 6'sı kadın. Yönetim kurulu başkanlığı rolündeki kadınların oranı ise sadece yüzde 9. Şirketler, Bloomberg'ün yaklaşımından ne gibi dersler çıkarabilir?

1. Rol modeller yaratın

İşletmeler, üst düzey liderlik pozisyonlarına personel alımı yaparken genellikle Bloomberg'de uzman bulmakla görevli kişilerle aynı argümana başvuruyorlar: aradıkları rol için uygun kadın çalışan bulamadıklarını belirtiyorlar. 

Yeni Sesler programının başarısı, finans sektöründeki iş gücünün neredeyse yarısı kadınlardan oluştuğuna göre potansiyelin fazlasıyla mevcut olduğunu, ancak bu kişilere aktif olarak yatırım yapılması gerektiğini gösteriyor.
 
Bloomberg Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Başkanı Manisha Mehrotra, “Yeni Sesler programının hedeflerinden biri de, finans sektöründeki diğer potansiyel kadın liderler için rol modeller sunmaktı,” diyor. “Hırslı kişiler için, üst düzey pozisyonlarda aynı cinsiyetten veya etnik kökenden veya kültürel geçmişten kişiler bulunduğunu görmek çok önemli.” 

Dubai merkezli DWF hukuk bürosunun Bankacılık ve Finans Başkanı Umera Ali'nin, Bloomberg'in Yeni Sesler programına katılmaya karar vermesinin nedeni de tam olarak buydu. Umera Ali şunları söylüyor: “Genellikle odadaki tek kadın ben oluyorum. Bu yüzden diğer kadınların kariyerlerini geliştirmelerine yardım etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Yardım etmenin bir yolu da kendinizi görünür kılmak.”

“Örneğin, okuldayken o dönem IMF başkanı olan Christine Lagarde’ı örnek aldığımı hatırlıyorum. Ortak hiçbir yanımız olmamasına rağmen, bir kadının bu pozisyona gelebilmesi bile benim için bir ilham kaynağıydı.”

2. Herkese eşit şartlar sunun

Bloomberg örneğinin gösterdiği ve birçok çalışmanın da kanıtladığı gibi, sadece rol modellerin olması yeterli değil. Şirketlerin, toplumsal cinsiyetleri veya geçmişleri ne olursa olsun tüm yeteneklere eşit şartlar sunmak için programlar uygulaması gerekiyor. Sadece eşitliğin daha fazla çeşitlilik getirebileceğini düşünmek bir hata. 

Manisha, “Eşitlik ve hakkaniyet aynı şey değil,” diyor. “Eşitliği, bir futbol sahasının etrafında herkes için aynı yükseklikte olan bir duvar olarak düşünebilirsiniz. Bu adil gibi görünüyor, değil mi? Ancak burada herkesin aynı boyda olmadığı dikkate alınmıyor. Farklı koşullarda başlayan kişilerin elde edeceği sonuçlar da farklı olacaktır. Örneğin, cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele etmek zorunda kalan kadınların yaşadıkları da tam olarak budur.”

3. Kadın meslektaşlarınızın arkasında durun

Birlikte çalışan insanlar, kişisel düzeyde bu tür engelleri ortadan kaldırmak için birbirlerine yardım edebilirler. Umera, "İş arkadaşlarınızın destek vermesi çok önemli," diyor. “Bir keresinde bir erkek meslektaşım ve ben, konunun uzmanının yanımdaki erkek meslektaşım olduğunu varsayan bir müşteriyle konuşuyorduk. Müşteriye aslında konuşması gereken kişinin ben olduğumu açıklayan erkek meslektaşımdı.”

Bunu kurumsal düzeyde başarmanın anahtarı ise, özel eğitimler ve ağ oluşturma programları uygulamaktır. Bu nedenle Bloomberg, çok kısa bir süre önce finans sektöründeki kadınların giriş seviyesinden yönetim pozisyonlarına geçmesine yardım eden Fair Share programını uygulamaya koydu. 

Ayrıca, bir sonraki kariyer adımları konusunda birbirine destek veren ve tavsiyelerde bulunan kadın profesyonellerden oluşan bir ağ olan dünya çapındaki Ellevate platformu, şubeleri ve yerel ağları aracılığıyla büyük bir fark yaratıyor. 

Bu çabalar sadece bunlardan yararlanan kadınların kişisel kariyerleri açısından değil, uzun vadede ekonomi üzerinde de muazzam bir etkiye sahip. IMF'ye göre cinsiyet çeşitliliğini artırmak, bazı ülkelerin ekonomilerinde yüzde 35'e varan oranlarda büyüme sağlayabilir. 

Yani yönetim kurullarındaki kadın sayısının arttırılması atılması gereken doğru bir adım olmanın yanında finansal açıdan da sağlıklı bir karar.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.