Önceden, kariyer yolunda ilerlemek, en alttan başlayıp yavaş yavaş yükselmek anlamına geliyordu. Profesyonel hayatımızın tamamında aynı sektörde ve genellikle aynı şirkette çalışmak gayet olağan görülüyordu.

Günümüz iş piyasası ise çok daha dinamik ve birçok insan farklı kariyer seçeneklerini keşfetme fırsatını değerlendirmek istiyor. İşten işe ve sektörden sektöre atlamak çoğunlukla bir başarı göstergesi sayılıyor. Yetenek nadir bulunan bir şey, bu nedenle en yetenekli adaylar, eğer istedikleri buysa, hızla üst sıralara tırmanabiliyor. Kimine göre ise iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamak gibi diğer faktörler daha öncelikli.

İnsanların kariyer stratejileri değişiyor. Peki bu durum sayılara nasıl yansıyor? Michael Page bunu öğrenmek için Temmuz ortasından Eylül ayına kadar 6.286 adayın katıldığı bir anket yaptı. Sonuçlar ilginizi çekecek.

Günümüzde kariyer yolları oldukça değişken

Başarılı bir kariyerin çoğunlukla istikrar ile tanımlandığı, yani bir aile şirketinde giriş seviyesinde bir pozisyonda başlayıp yükselmeye çalışılan günler artık geride kaldı. Anketimize katılan adayların neredeyse yarısı (%47) kariyerlerine başladıktan sonra farklı bir sektöre geçtiklerini söyledi. Fakat sektör değiştirmek ilerlemenin tek yolu değil; ankete katılanların %45’i ise aynı şirkette terfi ettiklerini söylüyor.

Değişime ne zaman karar veriliyor?

Adaylara, iş değiştirmeden önce aynı pozisyonda ne kadar kalmayı düşündüklerini sorduk. Adayların üçte birinden fazlası (%35) üç ila beş yıl arasında bir süreyi tercih ederken en çok aldığımız yanıt üç yıldı. Öte yandan, adayların tam %40'ı bunun şirketin dinamiklerine bağlı olduğunu belirterek, kariyer yolunu çizerken esnek düşünme becerisi gerektiğini ifade etti.

Bir kariyere kaç farklı iş sığar?

Kariyer yolunu değiştirmek zaman ve enerji gerektirir. İş değiştirme motivasyonu tüm çalışanlarda görülmüyor.

Ankete katılanların yaklaşık %15’i doğru işi bulduğuna inanıyor ve değişime gerek görmüyor. Ancak, kariyerleri boyunca iki (%18), üç (%18), dört (%7), hatta beş veya üzeri (%11) farklı işte çalışacağını düşünenler bu rakamı gölgede bırakıyor.

Birçok aday elini çabuk tutmaya çalışıyor. Adayların yaklaşık %62’si ya halihazırda bir kariyer değişikliği yapmış (%38) ya da yapma sürecinde (%24). Ankete katılanların sadece %10’u kariyer yolunu değiştirmeyi hiç düşünmediğini ifade ediyor. Bunların %46’sı mevcut işlerinin kendilerine mükemmel uyduğu kanısında iken, %22’si kariyer değiştirmeyi çok karmaşık veya riskli buluyor. Son olarak, adayların yaklaşık %12’si kariyer değiştirmeyi düşündüğünü ancak bu konuda kesin karar vermediğini söylüyor.

Değişim motivasyonları

İnsanlar yeni bir iş veya kariyerde ne bulmayı umuyor? Katılımcıların yarısından fazlası (%56) yeni şeyler öğrenmeye hazır ve istekli hissederken, %46’sını daha fazla fırsat ve daha iyi bir kariyer yolu açma imkanı cezbediyor.

Bununla birlikte, günümüzün iş adaylarının tek önceliği profesyonel gelişim değil. Birçok aday çalışma hayatında tatmin duygusu arıyor. Neredeyse %39’u güçlü bir amacı olan bir şirkette çalışmak isterken, %32’si kişisel değerleriyle daha uyumlu bir kariyer peşinde. İş dışı ilgi alanları ve sorumluluklar da önem kazanıyor ve adayların %41’i yeni kariyerlerinde daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmak istiyor.

Günümüzün dinamik iş piyasasında bile kariyer değişikliği genellikle ani verilen bir kararla yapılmıyor. Adayların yaklaşık %41’i karar vermenin birkaç ay veya yıl sürdüğünü belirtirken, %32’si ise, işini kaybetme (%23), COVID krizi (%14) veya şirketin kültür veya yapısından etkilenme (%13) gibi belirli bir olay sonucunda bu kararı aldığını ifade ediyor.

Başarı için becerileri artırma

Adayın kariyerini değiştirmek istemesi, bunun için gereken becerilere sahip olduğu anlamına gelmiyor. Ankete katılanların yaklaşık %37’si iş değişimini kolaylaştırmak için ekstra eğitime ihtiyaç duyduğunu söylerken, %36’sı buna ihtiyaç duymuyor. İhtiyaç duyanların %19’u yeniden eğitime odaklanabilmek için işlerini bırakmak durumunda kaldı. Tüm katılımcıların yaklaşık %29’u bir beceri değerlendirmesinden geçti veya uzmanlardan rehberlik aldı.

İşveren markası fark yaratır

Kuruluşlar, adayların profesyonel gelişimini ve çalışan dostu bir kültürü teşvik eden işverenlere yöneldiğini gösteren anket sonuçlarımızdan ilham alabilir. Michael Page’in aradığınız yeteneği nasıl çekeceğiniz konusunda size yardımcı olmasını isterseniz bizimle iletişime geçin.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.