ofiste-teknolojik-degisim

İş yerlerinde değişmeyen tek şey varsa o da değişimin kendisidir. Çalışanların yaptıkları işler, çalıştıkları yerler ve en önemlisi iş yapma biçimleri değişiyor. 25 yıl önce çoğu ofis çalışanı kalem kağıt kullanıyordu artık kişiye ait bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletlerden yürüyor tüm işler.

Peki son dönemde gittikçe popülerliğini artıran, işyerlerinde adeta devrim yaratan dijital trendler neler?

1. Bulut Teknolojisi

Bulut tabanlı teknoloji, sağladığı esneklik ve güvenlik imkanlarıyla çalışma şekillerimizi değiştirdi. Bulut teknolojisi ile şirket büyüklüğü ve ihtiyaçlarına göre düzenli olarak en uygun yedekleme ve kurtarma çözümleri sağlanabiliyor.

Bu teknoloji şirketlerin daha rahat ortak çalışma alanları yaratmasını, paylaşım kültürlerini geliştirmesini sağlıyor. Çalışanların herhangi bir lokasyondan aynı anda aynı doküman üzerinde çalışabilmesi şirketlere hem vakit kazandırıyor hem de kontrollerin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Dahası bu alandaki rekabetin artmasıyla birlikte, daha küçük şirketler de tüm bu avantajlardan büyük şirketler gibi yararlanabiliyor.

2. Büyük Veri

Şirketler bünyelerinde veri analistleri barındırmaya başlayarak, pazarlama stratejilerindeki yeni müşteri trendleri gibi bilgileri“büyük veri”çatısı altında kendi yararlarına kullanabilmeye başladılar.

Büyük veri ve yapay zeka doğru bir şekilde analiz edildiğinde daha hızlı çözüm bulma, veri grupları ve ürünler arasında yeni ilişkiler kurma gibi faydaları da beraberinde getiriyor. Örneğin sağlık sektöründe yapay zeka teknolojisi ilaç araştırmalarının analiz sürecini hızlandırabilir ve bu sayede ilaçların yeni etki alanları keşfedilebilir.

3. Kablosuz teknoloji

Kablosuz teknoloji çalışanların herhangi bir yerden internete bağlanabilmesini sağlıyor. İster işyerinde, ortak çalışma alanında ister evde veya topluluk içinde her an online olabilirler.

Herhangi bir yerden daha hızlı bir şekilde paylaşım yapılması ise üretkenliği artırıyor, tüm bunların kişisel bir cihazdan yapılması işbirliğini kolaylaştırıyor. Son olarak kablosuz çalışan bir ofis, aynı zamanda kağıt baskı maliyetlerinde düşüş yakalıyor, görüntü olarak da daha temiz, ortada daha az kablo görünen bir ofise dönüyor.

4. Video-tabanlı teknoloji

Videonun kullanım alanları her geçen gün genişliyor. Mülakatlarda, ofisler arası iletişimde, reklamcılıkta, marka çalışmalarında, eğlencede ve daha pek çok farklı alanda videoların kullanıldığına tanık oluyoruz. Cisco araştırmasına göre 2019 yılına kadar küresel internet trafiğinin yüzde 80’i online video içeriklerinden oluşacak.

İş dünyası anlamında bir örnek vermek gerekirse, video eğitim içerikleri fiziksel eğitimcilere olan talebin azalmasına neden oldu. Eskinin köklü bir ofis kültürü olan eğitimler, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin eğitim aracı olarak kullanılmasıyla beraber bir dönüşüm yaşadı.

5. Sanal ve Artırılmış Gerçeklik

Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) birbirini tamamlayan iki farklı araç. İkisi arasındaki en belirgin fark ise, AR’ın gerçek dünyada gerçek objelerle, VR’ın yapay bir dünyada çalışması diyebiliriz. İş dünyası açısından bakıldığında, her ikisinin de beynin duyusal ve duygusal bölümlerinde girme yeteneği sahip olması önemli.

VR, bir eğitmenin dünyanın her yerine yayılmış bir sınıfa aynı odadaymış gibi ulaşabilmesini sağlayan video tabanlı eğitimlerde kendini gösteriyor. AR teknolojisi ise üretim gibi sektörlerde etkili. Talimatların, çalışanların iş yaptığı alanda duyurulmasını, uygulanmasında etkili oluyor.

Teknolojik anlamda çığır açan yenilikler iş yerlerinde her zaman devrim etkisi yarattı. AI gibi yeni teknolojilerin yükselişi ise, değişim rüzgarlarının durmayacağını gösteriyor. Teknoloji alanındaki açık pozisyonlara göz atıp bir sonraki heyecan verici işinizi bulmak için hemen bugün harekete geçin.

Geleceğin iş trendlerine dair kapsamlı bir araştırma yaptık. Mutlaka göz atın.

Yakın gelecekte hangi teknoloji rollerine ihtiyacınız olacak?

İşe alım ihtiyaçlarınız için bize ulaşın

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet