Robotlar işinizi elinizden alacak!” benzeri söylemleri mutlaka duymuşsunuzdur. Teknoloji geliştikçe bazı meslek gruplarının işlevini kaybedeceği gerçek olsa da AI (Artificial Intelligence - Yapay Zeka), otomasyon ve robot teknolojilerinin “üstünlüğü ele geçirmek” gibi bir amacı olmadığı da görünüyor. Asıl yaptıkları, bizlere yaptığımız işlerde yardımcı olmak, iş yapma şekillerimizi geliştirmek.
Robotları, biz insanların daha çevik, daha hızlı yanıt veren ve daha hırslı olmamızı sağlayan, yine bizim elimizden çıkma araçlar olarak tanımlamak daha doğru olacak. Diğer bir deyişle, geleceğin iş ortamı insanlar tarafından geliştirilen ve hayata geçirilen teknolojilerin yardımıyla şekillenecek.
Geleceğin iş ortamında dikkat edilmesi gereken trendler
- Geleceğin CV’si
- Duygusal Yapay Zeka: tasarlanmış empati yolunda
- Likit Beceriler
- Bio-hacking: Kendimizi “insan ötesi” seviyesine taşımak
- Yeni bir iş aracı olarak Artırılmış Gerçeklik
- Robotların mesleklere etkisi
- Blockchain: Verileri korumak
İnsan becerilerinin yeri hiçbir zaman doldurulamaz.
Sosyal becerilerin artan önemi
Muhakeme, merak, karışık süreçleri çözebilmek ve yaratıcı katkıda bulunabilmek gibi özellikler makinelerin hiçbir zaman yerini dolduramayacağı ya da alternatif sunamayacağı özelliklerden sadece birkaçı. Bu gibi “sosyal beceriler” şirketlerin diğerlerinden ayrışmasını sağlayan en önemli kalemler haline geliyor ve işe alımlarda her geçen gün daha fazla bu özelliklere bakılıyor.
“Uygulamalı robot teknolojileriyle ilgili katıldığım bir konferansta 10 akademisyenden oluşan panele, öğrencilerinin mezuniyet belgeleriyle birlikte en çok hangi özellikleri edinmelerini isteyeceklerini sordum. Şu yanıtları verdiler: Çok soru sorma, yaratıcılık, merak, esneklik, insani değerler, pratiklik, proaktiflik, beceri, farkındalık ve hayata karşı tutku. Oldukça zor bir liste bu ancak günümüzde ve gelecekte işverenlerin çalışanlarında aradığı özellikler işte tam da bunlar.”
— Nicola Strong, meslek psikoloğu ve Strong Enterprises Müdürü