Son yıllarda dünyadaki global dönüşümlerle birlikte hepimizin hem yaşam şekli hem de çalışma şekilleri değişti. Bu değişiklik beraberinde birçok farklılığı getirmeye başladı. Yaşanılan olağandışı süreçlerle birlikte daha önceden çok yaygın olmayan online görüşmeler, hibrit veya uzaktan çalışma modelleri iş hayatlarımızın olağan bir parçası haline geldi. Bizler de bu durumu pek fazla yadırgamadan ayak uydurmaya başladık. Bu yeni normaller işe alım süreçlerine farklılıklar da getirdi. Dönüşüme uğrayan bu süreçte pek çoğumuzun bildiği ama dikkatinden kaçabilecek noktaları, belki de sonucu etkileyebileceğini hiç düşünmediğiniz, önemsiz gibi görünen detayları derledik ve farkındalığınıza katkı sağlamak amacıyla hatırlatmak istedik.    

İş başvurusu için ilk izlenim  

Kurumsal iletişim profillerinde dikkat edilmesi gereken ufak ama önemli detaylar bulunmaktadır. Şirketlerle iletişime geçmemizi ve firma yetkililerinin bizimle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlayan, ilk adım kişisel özgeçmiş bilgilerimizdir. Bu bilgileri zaman zaman sosyal ağlarda veya iş başvurusu için kullandığımız online kurumsal platformlarda paylaşabiliyoruz. İşte kişisel vitrinimiz niteliğindeki bu platformlarda, bu bilgileri sunma biçimimizle ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç detay önerisi;  

İletişim detayınız yeterince güncel mi? 

Güncel iletişim bilgilerinizin özgeçmişinizde açık bir şekilde yer alması önemlidir. İletişim detaylarınıza, cep telefonu, e-posta adresinizin yanı sıra, varsa, işle ilgili paylaşımlar yaptığınız sosyal medya hesaplarınızı veya QR kodları eklemeniz dikkat çekici olacaktır. 

Görseliniz ne kadar profesyonel?

Özgeçmişinize eklediğiniz fotoğrafın kurumsal bir tarza sahip olması önemlidir. İş dışı sosyal medya hesaplarınızda kullandığınız, kurumsallıktan uzak fotoğraflar iş başvurusu için uygun değildir. Yüzünüzün net olarak göründüğü, özenli ve kurumsal platforma uygun bir kıyafetle çekilmiş, karşıya direkt baktığınız bir fotoğrafı tercih etmeniz olumlu bir izlenim bırakacaktır. 

İkamet adres detayına dikkat 

Özellikle büyük şehirlerde yaşadığınız semtin bilgisi, günümüzde artan trafik sebebiyle hem adaylar hem de şirketler için büyük önem taşımaktadır. Farklı semtlerde ya da şehirlerdeki iş fırsatlarını değerlendirirken, ikamet adresinizi vurgulamamak daha isabetli olabilir. Eğer başvuru yapacağınız şirketin adresine göre değişiklik gösterebilecek esneklikteyseniz, ikamet adresinizin haricinde fırsatları olumlu değerlendirdiğiniz şehirleri ayrıya belirtebilirsiniz. 

Yanıltıcı ve abartılı bilgiden kaçının 

Kişiliğinizi ve profesyonelliğinizi temsil eden alanlarda yanıltıcı bilgi vermek güven sarsıcı olabilir. Sadece işe kabul edilebilmek amacıyla özgeçmişte abartılı veya yanlış bilgiler kullanmak ileride telafi edilemeyecek zararlara yol açabilir. 

Kendinizi iyi anlatın 

Özgeçmişinizde iş deneyiminizi etkili bir şekilde yansıtabilmeniz önemlidir. Bu nedenle önceki işlerinizde üstlendiğiniz sorumlulukları anlatın, yaptığınız işleri ayrıntılara boğulmadan özetleyin. Başvuru sürecini yönetmek 

  • Başvuru sürecinde olumlu bir geri dönüş alabilmek için özenli bir strateji izlemek gerekir. İş ilanında istenen kriterler ile kendi deneyim ve yeteneklerinizi öncelikle karşılaştırmalısınız. Bu konuda faydalı olabilecek birkaç ufak detay; 
  • Başvuru yaptığınız pozisyon için istenen deneyim yılının kendi deneyim yılınıza yakın olup olmadığını kontrol ediniz.  
  • Başvuru yaptığınız ilanda belirtilen kriterlerin, sizin deneyimlerinizle örtüştüğünden emin olun. 
  • Birden fazla görev aldığınız pozisyonlarda başvurmak istediğiniz rollün içeriğine göre özgeçmişi farklılaştırabilirsiniz. Bu, başvurunuzdan olumlu bir geri dönüş alma şansınızı artırabilir.   
  • Her iş başvurusuna ayrı özgeçmiş hazırlamaya özen gösteriniz. Sosyal ağlardan veya iş arama platformlarından paylaştığınız profiliniz ile başvuru yapmayın.  

Mülakat Stratejileri  

Başvurunuz olumlu değerlendirildi ve şirketle tanışabilmek için mülakat aşamasına geçtiğinizi ve güzel bir fırsat yakaladınızı varsayalım. İşi alabilmeye en yakın anlardan birinde olduğunuzu unutmayın. Bu tür bir fırsat elinize geçtiğinde doğru bir şekilde değerlendirmek için yapmanız gerekenlere bir göz atalım. 

  • Görüşmeyi gerçekleştireceğiniz şirketle ve görüşeceğiniz kişiyle ilgili bilgi edinin. 
  • Pozisyonun gerekliliklerini iyi anlayın ve öncesinde aklınıza takılanları not alarak mülakat sırasında bu soruları sorun.
  • Görünüşünüzün mümkün olduğunca sade ve özenli olmasına dikkat edin. Firmada çalışanlar spor kıyafetler giyinse bile, ilk görüşmede olabildiğince kurumsal bir tarzda giyinmeye özen gösterin. 
  • Yüz yüze olan görüşmeler öncesinde toplantı saatinden daha erken görüşme yerinde olun. 
  • Online  görüşmelerde ise online linkin size ulaştığını ve çalışır durumda olduğunu önceden kontrol edin. 
  • Kendinizi net ifade edebilmek,  görünüşünüz kadar önemlidir. Karmaşık olmayan, abartısız cümlelerle ve güçlü bir ses tonuyla kendinizi ifade etmeye  dikkat edin. 
  • Toplantınız online da olsa yüz yüze de olsa göz temasını olabildiğince kurmaya çalışın.  
  • Özgeçmişinizdeki detayları kronolojik olarak anlatmaya özen gösterin. 
  • Görüşmeye katılım sağlayamayacağınız olağanüstü bir durumla karşı karşıya olduğunuzda, sebebini açıklayarak, mutlaka önceden bilgi verin.Görüşmeyi  gerçekleştirmek  için alternatif tarih talebinde bulunun. 
  • Maaş beklentiniz konusunda gerçekçi olun. Olması gerekenden fazla ya da çok daha az maaş talebinde bulunmayın. Hatta maaş miktarının öncelikle karşı taraftan gelmesini beklemek daha iyi olabilir. 

Ecem Arpınar, Michael Page Kidemli Danışmanı

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet