tech-skills-blog-image

Teknoloji çalışanlarına, özellikle de yetenekli uzmanlara sürekli ve yüksek talep olması sebebiyle, şirketler, en yetenekli teknoloji uzmanlarını ellerinde tutmak için sürekli bir mücadele içindedir. En iyi yetenekleri elinizde tutmak için, karşılarına çıkacak diğer tüm tekliflerden daha cazip bir iş teklifi sunmanız gerekecektir. İşte teknik personelinizi mutlu, bağlı ve şirket bünyesinde tutmak için beş strateji.

1. Piyasadaki maaşlardan haberdar olun

Uzmanlar, hem büyük teknoloji şirketlerinde hem de serbest veya yüklenici olarak çalışırken yüksek ücret talep edebilir, dolayısıyla yetenekli teknoloji çalışanlarınızı elinizde tutmak için yapmanız gereken ilk şey piyasada teklif edilen ücretleri sürekli takip etmektir. Bu yeteneklere piyasadakinden fazla değilse de en azından ona eşit bir maaş vermenin ve buna uygun bütçe tahsis etmenin ne kadar önemli olduğunu kurum içi paydaşlara anlatmanız gerekir.

Piyasa oranlarına denk ücret artışları konusunda proaktif olmak, çalışanlara onlara ve refahlarına gerçekten değer verdiğinizi göstermenin bir yoludur. Düzenli ücret artışları yapmak, çalışanların kendisinin bu yönde bir araştırmaya girişmesine ve piyasadaki diğer fırsatların akıllarını çelmesine engel olmaya da yardımcı olur.

Bütçeyi güvence altına almak zor olduğunda; iş durumunuzu, yeni bir personel çekme ve elde tutma maliyetine karşı teknoloji personelinizin tüm şirkete kattığı değer etrafında oluşturmalısınız. Kanıtlamak gerekirse , Victoria Eyalet Hükümeti, bir personel pozisyonunu devretmenin maliyetinin, o kişinin yıllık maaş maliyetinin üçte biri ile dörtte üçü arasında bir yerde olabileceğini tespit etmiştir. Diğer araştırmaların maliyetinin 10.000 ile 30.000 ABD Doları arasında olduğunu tahmin edilmektedir.

Bununla birlikte, teknoloji ekibinin herhangi bir üyesinin süresiz olarak devam etmesini beklemek gerçekçi değildir. Bu nedenle ,takımınızın yüksek güce sahip olmasını sağlayarak kayıpları telafi etmek işe alım stratejinizde yer almalıdır.

2. Start-up dünyasına bakın

Silikon Vadisi teknoloji istihdamı için altın standardı belirlerken, start-up kültürüne bakmak ve teknoloji start-up şirketlerinin onları bu kadar cazip kılan bazı yönlerini taklit etmeye çalışmak akıllıca olabilir. Teknoloji uzmanları, meydan okumalardan ve yeni deneyimlerden beslenirler.

Örneğin, Google’ın çalışma saatlerinin %20’sinde yenilikler yapmak ve kişisel olarak ilgilendikleri projeler üzerinde çalışmaları için çalışanlarına izin vermesi, Gmail, Google Maps ve Adsense gibi Google’ın amiral gemisi ürünlerinin geliştirilmesiyle sonuçlanmıştır. Diğer şirketlerse çalışanlarını sağlıklı, iyi beslenmiş ve masalarında oturarak çalışır halde tutmak için bedava öğle yemeği sunmakla yetinebilir.

Tabii ki çoğu işletme start-up’lardan farklıdır ancak bunlar arasından işinize yarayacak olan fikirleri seçebilirsiniz. Bu tür bir çalışan bağlılığını, yeni teknolojilerin ve platformların kullanıldığı ve çalışırken öğrenmeye olanak veren ilgi çekici , farklı işler sunarak elde etmeniz genellikle mümkündür.

En iyi plan ne mi? Ekibinize ilgilerini çeken ve onları motive eden şeyleri sorun, böylece şirketinize bağlı ve motivasyonu yüksek teknoloji uzmanlarına sahip olursunuz.

3. Büyük avantajlar sunun

Halen bütçe bulmakta zorlanıyorsanız, esnek çalışma seçenekleri, daha fazla izin hakkı, yaz aylarında cuma günleri işten erken çıkma veya düzenli ekip yemekleri gibi avantajlar bunu telafi etmek için fırsat olabilir. Teknoloji uzmanlarının bölünmeden en iyi evde, hatta gece saatlerinde çalıştığı düşünülürse, daha serbest bir çalışma programı ekibinizden en yüksek verimi almanın bir yolu olabilir. Bazı çalışmalar çalışanlarının %36’sının maaş artışı yerine uzaktan çalışmayı tercih ettiğini göstermiştir. Hatta çalışanların %37'si evden çalışabilmek için %10'luk bir maaş kesintisini bile kabul etmiştir.

Yan haklar paketi tasarlamanın en iyi yolu, ekibinizdeki herkesle tek tek konuşarak kendileri için en iyisinin ne olduğunu müzakere etmektir. Küçük çocukları olan çalışanlar esnek çalışma saatlerini tercih ederken, uzun izin süreleri genç çalışanlar için daha cazip olabilir. Önemli olan, ekibinizin en iyi üyelerini mutlu etmek için onların ihtiyaçlarına uyum sağlamanızdır.

Çalışanlara özel görüşmeler olacağı için bu görüşmeler hayati önem taşımaktadır. Ancak Avustralya İşgücü İlişkileri Çalışması bağlamında yapılan bir araştırma, çalışanların bir dizi faktör arasından en az memnun oldukları konunun genellikle maaş paketleri olduğunu göstermiştir. Çalışanlarınızın memnuniyet düzeyini isabetli bir şekilde bilebilmenin tek yolu, onlarla düzenli olarak konuşmaktır.

4. Eğitime yatırım yapın

Eğitim ve beceri geliştirme, teknoloji uzmanlarının kariyerinin son derece önemli bir parçasıdır. Yeni teknolojiler ortaya çıkmaya devam ettikçe, gelişmelere ayak uydurmak için eğitim gereklidir. Eğitim, şirket içi mesleki gelişim, harici atölye çalışmaları ve hatta ileri örgün eğitim - yüksek lisans, diploma ile sertifika kursları şeklinde olabilir.

Eğitim, hem ekibinizin gelişimine hem de çalışanları elde tutma oranınıza yapacağınız bir yatırımdır.Bu nedenle de bütçe hazırlarken en son düşünülecek bir konu değil, bütçenin önemli bir parçası olarak değerlendirilmelidir. BT çalışanları genellikle yeni beceriler öğrenmekten keyif alır ve çalışanların özgeçmişlerini zenginleştirecek olan CCNA, MCP, PRINCE2 veya Certified Scrum Master gibi sertifikalar alma fırsatlarına hem çalışanlarınız hem de işletmeniz ve müşterileriniz değer verir.

5. Kariyer gelişimini konuşun

Teknoloji personelinin işinden hoşnutsuz veya huzursuz olmasını önlemek için yıllık değerlendirme dönemlerinde çalışanların her biriyle kariyer beklentilerini (ister yeni şeyler deneme fırsatı, ister başka bir bölgeye transfer isterse de yeni bir rol veya unvan olsun) konuşmaya zaman ayırmak yararlı olacaktır.

Bu konuşmalar sırasında yetenekli bir ekip üyesi, salt teknoloji üzerine çalıştığı departmandan, örneğin mimari ya da yönetimle ilgili bir role geçiş yapma isteğini ifade ederse, yönetici olarak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri böyle bir geçişi şirketiniz bünyesinde planlamalarına yardımcı olmaktır. Bu, çalışanınızın kariyer planlarıyla ilgilendiğinizi ve hedeflerine ulaşmasında işletmenizin kendisine yardım edebileceğini göstermenin iyi bir yoludur ve bir işveren olarak onun sadakatini ve güvenini kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Teknoloji işe alımları ve yetenek yönetimi tavsiyelerimiz için ücretsiz e-kitabımıza göz atın.

BT uzmanı açığınız mı var? Buradan uzman danışmanlarımızla iletişime geçin.

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet