2021 Dünya Kadınlar Günü teması 'Mücadele Etmeyi Seçin'. Bu yılın teması neden bu kadar önemli? Çünkü büyük değişimler büyük mücadelelerden doğar.

Ve bu değişim fikri, salgının çalıştığımız yer ve çalışma şeklimiz konularında ve birçok insan için bizzat çalışma fikrinin kendisi hakkında çıkardığı büyük zorluklarla birlikte bugün tüm insanların dikkatini çekmiştir.

 

 

Bu yılki Dünya Kadınlar Günü için, 2020 anketlerimizi gözden geçirip, kadın çalışanlar için sonuçları derledik ve görünüşe göre bu sonuçlar çok ilginç değerlendirmelere kapı aralıyor. 2020 süresince, markalarımızdan biri aracılığıyla bir pozisyona başvurmuş 8.700'den fazla kadına işler, beceriler, uzaktan çalışma ve istihdam ve iş arama dünyasının neredeyse tüm yönleri hakkında ne düşündüklerini sorduk.

Değişim mücadeleden doğar - ve 2020’de bu unsurların ikisi de mevcuttu

2020'nin herkes için zorlu bir yıl olduğunda tüm dünya hemfikir olacaktır. Bu yıl, herkesin dayanıklılığını, kariyer beklentilerini ve stres yönetimini sınadı. Kadınların karşılaştıkları zorluklara rağmen kariyerlerinin kontrolünü ellerine alıp iyileştirmeye çalıştıklarını söyleyebiliriz.

2020 yılında iş başvurusunda bulunan kadınların %49'u rolleriyle ilgili yeni beceriler öğrenerek kadınların kariyerlerinin iplerini ellerine almakta olduğu fikrini desteklemiş, %56'sı ise mevcut sektör ve/veya pozisyonları dışındaki rollere başvurmaya başlamıştır. Bundan önemlisiyse işe başvuran kadınların %65'inin bunu iş fırsatlarını iyileştirmek için yapmış olmasıdır.

Bu üç istatistik, kadınların kendi iş hayatlarının iplerini kendi ellerine almaları gerektiğini bildiklerini vurgulamaktadır; pek çok şirket eğitim ve kariyerde ilerleme fırsatı sunmasına rağmen kadınların daha fazlasını beklediklerini gösteren istatistikler, bunların günümüzün kadın profesyonelleri için yeterli olmadığını göstermektedir.

Kadınlar ayrıca, geçen yıl karşılaşılmış zorlukların dünyada bazı olumlu sonuçları olacağını umarken, kadınların %57'si pandeminin genel olarak olumlu etkiler yaratacağını düşünmektedir.

Kadınların %66'sı ise "temel hizmet çalışanları" ve "gerekli işler" hakkındaki küresel tartışmaların, hemşirelik gibi sağlık sektörü alanları ve öğretmenlik ve perakende sektörleri gibi genelde kadınların çoğunlukta olduğu belirli işlere daha fazla saygı duyulmasını sağlayacağına inandığını belirtmiştir.

Şirketiniz, kuruluşunuzdaki kadınların bu olumlu değişimin bir öncüsü olmasını nasıl sağlayacak?

Kadın çalışanlar nasıl 2020’nin üstesinden geldi?

Michael Page, 2020 süresince, sitelerimizden açık pozisyonlara başvurmuş 8.700'den fazla Avrupalı kadınla, salgın döneminde çalışmayla ilgili konularda bir anket yaptı. İşe başvurmuş olan bu kadınlara esnek çalışma hakkında ne düşündüklerini, evden çalışırken motivasyonlarının nasıl olduğunu ve iş güvencesi konusundaki düşüncelerini sorduk.

Ankete katılan kadın çalışanların %40'ı, en azından önümüzdeki 12 ay boyunca iş güvencesine sahip olacağından emin olduğunu belirtti. Esnek çalışma konusundaysa, işe başvuran kadınların %51'i evden çalışırken verimliliğinin arttığını söylemiştir ki bu, şirketlerin esnek çalışmayı bir politika olarak benimsemesi için iyi bir destek sağlamaktadır.

İşe başvurmuş kadınların %67'sinin, ileride süreçler normale döndüğünde de uzaktan çalışma imkanının daha fazla olmasını istediğini belirtmiş olması da bu istatistiği desteklemektedir.

Ancak ankete katılan kadınların %20'si ise evden çalışırken motivasyonlarının azaldığını söylemiştir. Michael Page'nın bu yazıyı okuyan tüm işverenlere bir sorusu var: kadın çalışanlarınızın bugün kendilerini nasıl hissettiğini biliyor musunuz?

Mücadele etmeyi ve değişimi seçin

Dünya Kadınlar Günü ekibinin bu yıl dünya halklarına açıkladığı üzere: “Mücadelenin olduğu bir dünya, farkındalığın olduğu bir dünyadır. Bireysel olarak, hepimiz her zaman kendi düşüncelerimizden ve eylemlerimizden sorumluyuz. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine meydan okumayı ve bunları eleştirmeyi seçebiliriz.

“Kadınların başarılarını keşfetmeyi ve onları başarılarından dolayı kutlamayı seçebiliriz. Hep birlikte kapsayıcı bir dünyanın yaratılmasına yardımcı olabiliriz. Değişim mücadeleden doğar, öyleyse haydi #MücadeleEtmeyiSeç.”

Michael Page Türkiye 'deki herkes bu sözlere inanıyor. Kuruluşunuzdaki toplumsal cinsiyet çeşitliliği ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğini gözeterek işe alım yapma hakkında bizimle konuşmak veya şirketinizi değiştirmenize yardımcı olmak adına bizim şirketimizi nasıl değiştirdiğimizin hikâyesini dinlemek isterseniz, buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet